R3VLimited Forums

Go Back   R3VLimited Forums > E30 Technical Forums > Engine & Drivetrain > M42

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-11-2019, 02:59 PM   #1
ws6616
Noobie
 
Join Date: Jul 2017
Location: Los Angeles
Posts: 38
E30 318is M42 Warm Start Issues

I have a 1991 318is with the M42 engine. Cold start and idle have no problems after I fixed the vacuum leak and cleaned out the ICV.

My issue is my engine would struggle to stay idle after I restart it after driving. It would fire up normally, and RPM would begin to drop and stay struggling to stay idle for about 30 seconds before going back to normal.

I've asked my mechanic friend but he doesn't know what the issue is, and now every time I warm start it I have to let it run for a couple minutes before I start driving or else it'd stall out.

any ideas?

*this issue only happens when the engine is warm. at cold start i can just hop in, start the car, and go.
ws6616 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 06:14 PM   #2
fastestbox
Advanced Member
 
fastestbox's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Monterey, CA
Posts: 103
I had this problem when I first got my 318is, there's this black connector in the engine harness (under the beauty cover on the firewall, it's literally a 1 pin plug) that I disconnected and it fixed it permanently.

I remember being waist deep in old M42club threads and read something about how that connector is only to be connected on Euro 318s or something like that.

The M42 is already out or else I'd include a pic, I might have one deep in my phone's camera roll if you need some visual!
__________________
1991 318is - 24 extremely angry valves incoming via an aluminum M52B28, spinning the wheels through a ZF320 + 3.15 Torsen
fastestbox is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 08:16 PM   #3
roguetoaster
R3V Elite
 
roguetoaster's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Port Republic, MD
Posts: 4,470
Sure, it's possible that it's the no O2 sensor plug that's plugged in, but it could easily be other items, and I'd suggest that OP search for hot or warm start threads here or on m42club so we don't have to run in circles guessing.
roguetoaster is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2019, 04:07 AM   #4
jrobie79
R3VLimited
 
jrobie79's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: NH
Posts: 2,427
Send a message via AIM to jrobie79
definitely disconnect the black plug fastestbox mentioned if it's not already disconnected.
__________________
1991 318is ---230K - DD
1991 318i ---- 308K - retired

Quote:
Originally Posted by RickSloan View Post
so if you didnt get it like that did you glue fuzzy oil to the entire thing?
jrobie79 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2004 - 2020 R3VLimited LLC